ACHEH DAN PASTA

1

Dalam pembelajaran akan ada seisi soal jawab. Jadi saya lontar kan soalan am, saya syak semua orang boleh jawab soalan ni ...

"Tolong berikan saya satu contoh negara amerika selatan? "

Dengan laju dan lantang dan dia berada dihadapan terus jawab

"Acheh cik!!!"



Aduh... Rasa nak lempang je.


2.

Ada pertandingan dalaman. Saya galakkan pelajar tersebut amik bahagian dalam pertandingan untuk kategori pasta. Dia penuh keyakinan utarakan buah ideanya...


"Cik saya nak buat spaghetti bolognese.. Boleh?"

Saya jawab .... "Boleh je , tapi buat kelainan sikit ... Ada kreativiti dan unsur inovasi"

Pastu dia bagi idea lagi bernas

"Cik kalau saya tabur kacang atas spaghetti bolognese.. Ok?"

" Apa? Ko ingat ni rojak? Baik ko tambah  ice cream skali... Jadi ais kacang bolognese"

MENCARI ISI KETAM


1.

orang tak bagi kan .... nak juga!! 
kata nak peluang... dah bagi peluang dan ruang
di mana? mana? mana?

perubahan? 

kulit muka mu mungkin setebal kulit kaki ku kot


2.

masa tu hujan lebat, kat kedai makan tengah hentam maggi ketam, keesokkan kemudiannya saya food poisoning. cirit birit plus muntah-muntah. sumpah! dalam masa dua bulan ni tak mahu dah makan ketam ...Tiba-tiba Sharleena tanya

" wehh..aku heran lah.... tak sejuk ke hujan-hujan macam ni pakai short macam tu "

saya sempat melerek mata 2 saat melihat sekumpulan wanita yang di sebut oleh si Sharleena tu. Bercakap perihal short pants ketika ini memang tidak menarik minat saya lansung... Saat ini saya lebih minat mengigit kulit ketam agar dapat mengeluarkan isi ketam...

 Hurmm.... Memang short, dah macam pakai spender dah. Tapi tak heran sangat sebab yang pakai tu non muslim, ahh lantak dia lah yang penting melantak maggi ketam time hujan-hujan macam ni lagi syokk.. tapi saya tetap kena menjawab persoalan Sharleena tu.. nanti kang kalau saya biarkan persoalan dia tergantung,.. lagi menyerlah sifat malas bercakap ciri-ciri anti-social tu masih ada. 

acuh tak acuh saya jawab

" ermmm.... frozen kot clitoris depa tu.. "

Lalu Sharleena tersedak air teh limau dan tiada persoalan lagi dituju. Hujan makin laju masa pun berlalu sebegitu..


3.

hujan-hujan macam ni memang syok melayan yann tiersen..


D I S P U T E


1) kadang-kadang konsep sementara dalam hidup ini saya tak dapat terima terutamanya dalam perhubungan. manusia hidup manusia mati manusia suka manusia benci. walhal kehidupan ini sendiri adalah sementara. tiada benda kekal Karen.

Ya ya ya saya tahu.

Saya cuba.


2) tidur.. Mimpi yang muncul adalah gambar-gambaran yang lampau.

3) Hujung minggu ini asyik hujan saja. Bila hujan langit sentiasa kelam. Saya pun rasa muram. Saya jenis suka tenung langit biru. Sejuk... Saya tak tahan. Tiap malam kaki saya tegang... Cramp. Dengan cuaca begini saya hanya habiskan masa dengan berhibernasi bergulung buat popia dalam selimut atas katil, sambil berasap saya melayan tulisan junichiro tanizaki, kopi panas ditepi, dan Suede - Saturday Night dimainkan.



PENAT OIHH



saya muat naik gambar ini di muka buku. member lama komen

"karen selalu jadi model kaki... karen keje kat mana sekarang?

saya bertindak balas komen tersebut.... oh selalunya kalau orang komen saya tiada beri tindak balas, mungkin saat itu keinginan dan tanggungjawab bersosial saya tinggi

"itu lah dulu cita2 nk jdi model buah dada tpi harammm neraka jahanam. kah kah kah"

bahagian soalan kerja dimana biarlah dia tertanya-tanya

WORN OUT


hari-hari busy ke bende-bende gini lah. kursus 2 minggu. kejar training budak dua minggu. pergi competition seminggu. balik kena keluar dari kawasan plak empat lima hari. terus balik nanti wajib mulakan training lagi dua tiga minggu... terus ber battle lah kita. menu entah ke mana.. plan entah ke mana. 

wahai... orang asing orang asing di luar sana..

mohon doakan saya at least dapat silver or bronze di oktober ini nanti...

dapat gold..lagi bersyukur wahai ya Allah...aminnn....nak aim gold.. takut kecewa. tak berapa yakin sangat  nihhhh...   

feeling down + messed up + burnout gila-gila.

saya perlukan doa dari semua... moga dipermudahkan setiap pekerjaan dan dikuatkan hati weshhh.. 


amin

amin

amin ya rabbb.

N O S T A L G I C




" weh aku jumpa kawan kau yang masa belajar dulu.. kebetulan. borak-borak pasal budak batch dia.. dia sebut nama satu-satu, dia sebut nama kau.. Terkejutlah aku"

" siapa nama dia?"

" fizi. aku kata aku kenal kau. Kita kerja sekali.. Bertambah-tambah terkejut dia. Mula-mula dia tak percaya.  Dia tanya kau macam mana sekarang.."

" ooo.. Fizi. Ingat-ingat"

" Dia tanya banyak kali ...Ini Karen yang sama ke? Kau masih sama macam dulu ke? Karen yang kecik-kecil, tangan kidal, anti-social ...."

" huh.. anti - social.. "

" aku cakaplah.. Betullah tu...dia cakap kau ni jenis seorang kuat pendirian "

" pandai-pandai mamat tu buat huraian pasal aku.. Anti social erkkk. Memang betul pon.. Dari dulu sampai sekarang. Part kuat pendirian tu aku tak pasti celah mana dia nampak"

MELANCHOLIC

1.


ramadhan kali ini tarawih di rumah tuhan hanya dua kali. itupun awalan di ramadhan. disebabkan penat dek kerja (huh.. banyak alasan!) .. balik kerja dah lewat terus ke pasaraya berdekatan beli sayur kailan, cendawan dan telur. menu buka puasa sayur kailan goreng campur cendawan, telur goreng dua biji, air susu dan roti dua keping. hampir dua minggu menu sama. dah naik muak rasanya. 


makan itu je pun dah buat perut kronik kekenyangan. tersandar macam anakonda selepas telan lembu jantan. solat maghrib, baca yaasin terus pengsan. kalau bernasib baik sempat merangkak naik atas katil, kalau tak .. terbungkam atas sejadah, tak senonoh betul. tapi betul... saya betul-betul penat. 

bangun pukul 12, solat isya dan bertarawih bersendirian. belek-belek buku. pukul 2 atau 3 masuk tidur balik. pukul 5 bangun sahur minum air kosong 800ml dah cukup. routine ramadhan. 



2.

dulu kalau tarawih mesti pergi dengan oldman. saya selalu lambat bersiap tapi oldman dah ada dalam kereta sambil hon kan kereta dengan berniat agar saya turun cepat-cepat. pastu oldman adakan seisi kuliah perihal lambat bersiap (dia selalu cakap masa tak akan menunggu kita). oldman mahu ke masjid cepat sebab dikhuatiri lambat dan tak sempat berjemaah isya. pernah buat pertama kali pada rakaat 14 tok imam tersekat-sekat membaca ayat al-quran, dia berhenti diam sekejap pastu sambung balik tapi masih lagi dalam nada tersekat-sekat. ibarat orang tengah tahan sebak. pada mula saya ingatkan dia lupa ayat seterusnya..

selepas habis tarawih saya tanya oldman..kenapa tok imam tu baca tersekat-sekat masa rakaat ke 14. oldman cakap tok imam menangis sebab ketika itu dia membaca ayat al-quran yang menyentuh perasaan... saya tak tanya lebih panjang...urmmm mungkin ayat itu menceritakan berita sedih. saya boleh baca al-quran tapi tak memahami dan tak mendalami maksud ayat al-quran jadi saya tak tahu erti kesedihan tok imam tu. tapi pada ketika imam diam seketika tahan sebak hati saya tiba-tiba terasa sayu walaupun saya tak pasti apa yang berlaku. Ya..ini berlaku masa saya berada di tingkatan dua. waktu itu oldman segar bugar bulat gemuk badannya.


tahun lepas oldman meningal seminggu sebelum puasa. tahun lepas bercuti seminggu berpuasa di kampung. buat pertama kali saya ke masjid bertarawih bersendirian. tak dengar lagi seisi kuliah macam-macam pesanan dari oldman, tiada lagi bunyi hon kereta, tiada lagi bau wangi-wangian minyak wangi oldman, tiada lagi bayangan kelibat jubah putih oldman. pandu kereta bersendiriaan menuju rumah tuhan. setiap rakaat saya tahan sebak. sebak bukan sudah mendalami dan memahami ayat al-quran tapi sebak ingat pada memori lampau bersama oldman. saya tak dapat fokus pada ibadat. walaupun berkali-kali saya cuba khusyuk hanya mengingati tuhan dan mendengar alunan merdu indah suara tok imam melafazkan ayat suci al-quran.

saya menangis dalam sembahyang. air mata mengalir perlahan. hati tahan sebak. jiwa teresak-esak.

di perhujung rakaat,




salam ke kanan...

ya Allah cucurilah rahmat Mu ke atas ayah saya




salam ke kiri...... 

ya Allah tempatkanlah ayah saya dikalangan orang-orang mulia disisi Mu



dalam masa seminggu itu .. saya bertarawih di setiap masjid yang pernah saya pergi bersama oldman. saya mencari cebisan-cebisan sisa baki memori dulu bersama oldman. saya tahu memori ini buat saya bertambah sedih tapi yang sebenarnya... saya mahu! dan saya ingin mencari kehidupan lampau dengan erti makna saya bersangka dengan buat demikian saya dapat hilang rasa kehilangan ini, saya ingin merasa lagi perasaan gembira kehidupan dahulu ketika arwah ada. saya ingin merasa perasaan itu berulang-ulangkan kali. tapi apa yang terjadi... perasaan itu tak mungkin kembali. ia dibawa pergi bersama-sama dengan si  dia yang mati. 

oh ya........ ramadhan tahun ini, sekali pun saya tak balik sana. bukan ramadhan je tapi sejak januari lepas lagi saya tak balik sana. saya masih struggle nak move on... raya tahun ini pun oldwoman berkeputusan bukan di sana buat kali pertama.


3.  
"kali ni jadi...  kau cari kat aku satu!! kali ni aku berjanji jadi sampai ke pelamin. aku beri peluang dan ruang!! aku cuba percaya. aku cuba"
"kau kenapa?!" carikan kau apa?"
"cari laki. partner sekatil. lelaki."
"aha.......serius karen?????"
"aku dah tak tahan. sampai cair tahi telinga arini."
"ok..aku cari...jangan kau plak tak jadi"
"tapi aku nak yang pandai mengaji, solat, baca haruki murakami dan dengar sigur ros"
"sigur ros tu menatang apa plak??"
"kah kah kaah..... "

Kata Natelie saya patut kahwin dengan diri sendiri. Itu ciri-ciri sendiri. It's ok. Fine. Nevermind. Bila musim menikah melanda kawasan office, ada dua tiga keping kad jemputan...haa yang lain mula menggelupur soalan cepumas kepada si bujang. Pada mulanya boleh lah bekukan tahi telinga agar tak dengar apa yang dikata.. sekarang masuk tahun kedua ada juga cair tahi telinga... terang-terang jelas sebijik-bijik semuanya.


4.

bila mata tak boleh katup
hati berasa sesak, nafas tersekat-sekat
terasa hidup ini betul-betul tersumbat
dalam kegelapan hanya lampu jalan diluar malap-malap malu terpampang di dinding bilik
saya terbaring di atas katil hampir tiga jam...
jam pertama, jam kedua jam ketiga..
malam berlalu dengan perasaan sayu dan saya kaku di atas katil

saya bangun menuju ke peti ais
tuangkan air susu asli terus berasap ditepi jendela
Johann Sebastian Bach - Cello - Prelude Suite No.1 in G major dimainkan
tenung langit berkanvas hitam legam
warna hitam pekat likat
terasa hitam langit pada malam itu sungguh kelam sungguh kejam
ibarat perasaan saya pada kehidupan akan datang
selepas puas berasap sambil hirup susu
saya ke tandas.. mandi .. basuh.. gosok gigi dan wangikan badan.
dan
air pada pukul 3, 4 pagi bukan hangat.. sejuk nya memang mengigit sampai ke tulang

mungkin air sejuk itu sendiri dan bukan berasap yang buatkan saya berasa lega..
hilangkan apa yang tersumbat, sesak dan sebak.

untuk seketika saya perlukan berasap
untuk berasa rasional dengan apa perasaan ralat dan palat
tapi...  masuk tidur dengan badan melekat berbau asap.. saya tak gemar





malam itu saya tidur dengan rambut lembab, bantal basah
dan
Johann Sebastian Bach - Cello - Prelude Suite No.1 in G major masih lagi berputar-putar tiada henti sampai lelap


5

tatkala dunia ghairah bercerita perihal Gaza sekarang mungkin dunia di alih pandangan ke arah MH17

SELUAQ KETAT

1.
"dah lama saya perhati... ramai budak-budak kelas ni jenis seluaq ketat. saya bagi masa seminggu tukar seluar.. nak tahu ketat ke tak seluar awak... balik ni beli air mineral kecik. bawa masuk air botol mineral tu dari bawah seluar sampai ke atas...haa keluar tak botol tu. kalau keluat maksud nya seluaq longgar. kalau tersekat ke peha maksud..ketat. "

2. 

selepas seminggu masih lagi seluar ketat. macam-macam alasan basi budak perempuan ni bagi. pot pet pot pet. saya geram saya kata..

"baik kau tukar seluar tu.. ketat nampak seksi sangat. kalau saya tengok tak pe lah..tak ghairah. nak di jadikan cerita.. balik kelas jumpa jenis miang naik gairah.. tak pasal-pasal awak kena raba. kalau kena raba...sedih! kalau kena rogol.. haa macam mana?? sadis!!"

kih kih kih. dia gelak. 

"eh awak ni.. saya cakap pasal rogol2 pun... awak boleh gelak lagi!!"

3. 

masa budak ni tengah duk mengemop lantai. sambil duk sapu-sapu tertunduk-tunduk sampai tertongeng bontot.. lagi menyerlah nampak isi berlebihan kat peha kerna seluar ketat sangat. 

"haa.. awak ni, saya tengok nak mengemop pon seksa.. seluar macam nak terkoyak..bersepoh nampok lemok kat peha tuh!!" 

"cik ... sampai hati cik cakap saya macam tu..... "

kebetulan rakan sekerja ada dia tambah 

"dah tahu peha kita jenis peha balak.. pakailah seluaq longgar sikit .." 

"kah kah kah kah" saya dan rakan sekerja gelak jahat, padan muka. tak tahu malu juga gak.. tak tahu lah.


nasib kau laa budak... amaran dah lama bagi. tetap degil tak nak dengar..nasib lah, terimalah mulut pensyarah kau macam puaka. 


4. 

yang jenis pesen seluaq ketat ni bukan budak perempuan je yang ghairah nak pakai .. budak lelaki pun sama naik. pagi-pagi datang kelas baju tuck in lawa dah. tapi seluaq ketat sangat sampai menampakkan rajah bentuk teluq. maaf bukan nak mencarut tapi memang realiti. sekarang ni bukan hanya orang lelaki je kena jaga pandangan .. jangan tengok perempuan pesen pakai tudung senteng.. menampakkan rajah buah dada.. haa yang perempuan pun kena jaga pandangan... haram jangan pandang lelaki berseluaq ketat menampakkan bentuk alat sulit. 


kalau kaki kurus memang lah cun pakai seluar ketat. kalau jenis kaki peha besar diameternya baik tok sah pakai lah dik oit. buat orang mengata je. meh ikut macam kakak ni. seluar macam abang maintenance telekom poket kecik-kecik yang bersepah kat tepi-tepi tu lahh kakak berkenan. selesa pun selesa, senang angin nak keluar maksud kat bawah tuh.. 

LIVE FOR EVER IN YOUR OWN PRIVATE LIBRARY

1.

sekali lagi mengajar ketika bulan puasa ni memang mencabar iman. pelajar semua tak bermaya ibarat separuh roh dah tiada di badan. sampaikan berhalunisasi di kitchen bermacam-macam.
"nampak sedap je air ni....." kata si syafiq yang nampak cerdik tapi kurang peka.
saya ingatkan air apa.. rupanya air basuhan yang saya rendam dalam periuk  . mungkin kaler coklat air basuhan dia nampak macam air nescafe ais..
"parah dah.. awak ni." saya mengomen.
"parah tak parah cik... minyak dalam botol pun saya nampak macam sup.. rasa nak hirup-hirup"
kelas kitchen dari pukul 10 hingga 6 petang agak tinggi juga dugaan kali ini dengan bermacam-macam bau jenis roti di bakar mengoda iman senipis kulit popia vietnam.




2.

Sherleena cerita perihal mak saudaranya yang jenis main kaki bomoh. Oleh kerena mak Sherleena ada restoren jadi mak saudara dia pasang niat nak berniaga juga jadi bermacam-macam resepi dia pinta dari mak Sherleena. Pung pang pung pang mak si Sher cerita dan ayat last..soalan mak sedara dia ialah.........
"weh Nab..... kau pakai pelaris apa??"
Erm herm....
"Astaghfirullah Jah!!!....." istighfar panjang Nab aka mak Sherleena.
Erm herm... saya komen
"kalau aku jadi mak kau .. aku cakap macam ni - pakai pelaris empat sekawan. tahu apa empat sekawan?! rempah empat sekawan ... ini pakai bomoh sami tibet punya..pasti jadi! sami tu kata bila pakai bra...amik segenggam kayu manis segenggam bunga lawang letak kat dalam bra belah kanan pastu segenggam bunga cengkih segenggam buah pelaga letak dalam bra belah kiri. pakai sampai 7 bulan purnama bersilih ganti jangan sesekali buka bra tu dan tukar yang lain..... ha ha ha ha!" 
"gila karen.... dibuat dia buat sungguh tak ke nahas namanya.....tak pasal-pasal berkulat te - tek "
"kalau dia buat betul memang sah lah jahil sejati, memang padan muka dia.. pelaris-pelaris ni syirik oih.. ha ha ha" 




3. 

saya tak gembira sebenarnya. kerap merenung langit biru lazuardi sambil tertanya apa terjadi disebalik sana.. gembira kah di sana??








4.






THREE FIVE OOO ROASTED CHICKEN

1
Allah tuhan saya... gantikanlah kesedihan mak dengan kegembiraan. Sedih oldwoman biar saya tanggung walaupun kadang-kadang saya sendiri rasa tak tertanggung. Oldwoman tanya saya berkira-kira mahu raya dimana. Saya cuba faham tempat itu sendiri padat memori buatkan hati bertambah hiba. Saya cuba faham ini mengambil masa. Nak hampir setahun arwah pergi. 

Saya jawab "Karen dah tak ada ayah, ada mak je .. Jadi dimana mak beraya disitu Karen berada"


2.
kepada yang mati, sebenarnya tak pernah mati. sentiasa hidup dalam setiap hembusan nafas saya.




3. 

my oldman was dead because of cancer and he is non smoker. In gloomy evening... here i am, looking for cancer in order to soothe a sorrowful soul.  



4. 
pernah sekali saya mengajar cara-cara buat roasted whole chicken ala-ala kenny rogers. selepas siap sumbat sayur-sayuran dalam buntut ayam dan dah siap ikat bagai. saya suruh student ni pergi bakar ayam dalam oven. sengaja saya tidak maklum berapa suhu harus di set kan sebab saya nak tahu peka ke tidak pelajar ini dalam kelas teori sebab dalam kelas teori sebelum ini dah dibincangkan berapa suhu untuk bakar ayam yang sesuai. 

45 minit kemudian tiba-tiba deck level dua pada convection oven saya mengeluarkan asap. berasap berhangat. dalam bilik sarat dengan asap, bila masuk bagaikan saya berada di alam lain.. ala-ala alam misteri nusantara. ditambah bau hangit menyegit di hidung ini. astaghfirullah..suhunya! masya allah .. apa jadi dengan ayam saya! saya tanya, saya panggil siapa si pandai yang set suhu di oven. muncullah budaknya. 

" berapa suhu bakar ayam? "

diam tak berjawab. muka bersalah. 

" jawab soalan saya, jangan nak jadi bisu sekarang, betul tak suhu awak set ni?"
"betul laa cik.... saya dah check kat resepi..dia tulis 350" 
" 350 apa haa!? ko nak bakar babi guling ek?... 350 tu....untuk fahrenheit bukan celsius! lain kali kau baca betul-betul resepi, nampak sangat dah dua bulan belajar, ni first time kau nak sentuh oven kan, apa oven ni punye measurement temperature tak tahu?!.... ishh awak ni "
" maaf cik.... "
" jangan nak maaf maaf pastu buat lagi.. yang penting jangan buat kesilapan ini lagi, ko kena ingat bawa pengajaran hari ni sampai ke mati! ini benda basic tak kan awak tak tahu lagi.. nasib baik tak terbakar kitchen ni kalau tak dah lama ke ba boom oven saya tu ada juga dua tiga orang arwah sekali ngan ayam ko tu...tak ke aniaya kita semua.. "
" maaf cik.. "
" dah2.....haaa arini ko telanlah sampai perabis ayam 350 fahrenheit ko tu "




haish... nak marah pun ada nak gelak pun ada. ada di pusing meter temperature sampai habis.. 350'c selama 45 mnt mana tak retung ayam macam baru keluar dari neraka. hey.....budak-budak apalah yang ilmu melekat dalam kepala otak.  

JALAN TERUS JALAN JANGAN HENTI

1.

Bertenang, tenang, tenangkanlah fikiran
Bawa bertendang sebelum dipandang kesian
Celaru tahu mengangkat diri berlalu
Bertenang, tenang, tenangkanlah fikiran
Kaji langit biru indah

Siapa tak lelah saat dicatu
Mindanya yang tak henti alirkan adu
Delapang hati harus kita kenali
Diapa tak lelah saat dicatu
Perhati padang menghijau

Jalan terus berjalan jangan henti
Jangan henti kalau terus maki sendiri
Jalan terus jalan jangan henti
Sampai yang terpampang hanyalah langit yang mencium bumi...


2.

kalaulah hidup dihadapan ditakdir sehebat sesedih kehidupan ini, mahu pinta tuhan matikan saja aku pada umur 30? ataupun aku mohon tuhan padam segala memori dalam ingatan ini. boleh? aku tak rasa aku mampu tanggung dan teruskan hal ini semua lagi. penat dengan setiap orang segala benda.

huh! 

aku tak rasa tuhan ciptakan kau untuk jadi selemah sebegini. tuhan ciptakan kau sebab Dia sendiri tahu yang sebenarnya kau tak selemah seperti kau sangka. sedangkan Dia tuhan, Dia maha tahu segala-galanya. dan engkau tiada mengetahui segala-gala sesepandai Dia bila berbicara tentang caturan putaran kehidupan dunia. engkau siapa? 

hidup yang sebenar tidak bermula pun lagi tapi hey....kau dah mahu berhenti. Oit... malulah pada si babi. saat satu malaysia keji memburukkan babi tercalit di cadbury. babi tetap teguh berdiri di atas muka bumi ini sambil melaungkan suara kecil perjuangannya 'oink! oink! oink!'



3. 

f.i.f.a, world cup tahun ini dan empat tahun lepas tetap sama. tiada rasa seghairah macam zaman kegilaan del piero, roberto baggio, filippo inzaghi, nesta and bla bla bla. dulu gilanya hanya pada italy, sebelum perlawanan italy lawan france berlangsung saya sanggup buat solat hajat dua malam berturut-turut. setiap keratan surat khabar perihal italy tentu saya gunting tampal dalam buku skrap. bukan rujukan pada satu jenis surat khabar sahaja... malah pelbagai jenis surat khabar malah majalah bola. akhirnya italy tewas .. dua malam juga saya menangis... gila. selepas itu.. saya berhati-hati, apa sahaja pasal bola saya buat tawar hati tak payah nak gila hati sangat kang hati sedih sampai terkangkang-kangkang depan tivi. bersedih di atas kekalahan orang kafir? bodoh.


f.i.f.a tahun ini berlalu tanpa disedari seperti mana macam peristiwa badawi-najib yang dulu. dulu... selepas dua bulan najib jadi perdana menteri baru saya disedari oleh partner sebilik bahawanya bapa ketua malaysia dah bertukar kepala. kalaulah tak dimaklum oleh partner sebilik mungkin saya akan dimalukan dalam bilik kuliah dan hidup terus hanyut dalam dunia ruang sendiri.

WHAT THE HELL AM I DOING HERE?

1.
hari isnin kelas tiada. ingin terasa berada dunia lain, lari dari realiti bahawasanya saya terpaksa berpakaian penuh protokol datang kerja... jadi pagi-pagi buta pakai headphone high volume duk repeat layan ni sambil kononnya nak settle kan paperwork tapi kesini saya melencong. okey kejap lagi sambung balik susun ayat untuk paperwork. tiba-tiba tertanya diri sendiri "what the hell am I doing here?" (ala-ala lagu si thom). saya tak rasa saya jenis academic person tapi bila terlibat dengan benda-benda gini, kena study tak habis-habis. ingatkan zaman belajar je kena study. nampak betapa cetek lagi ilmu. melihatkan ramai member zaman belajar dulu sambung belajar .. teringin lah juga nak sambung. in sha allah. 



2.
kursus tiga minggu lepas jumpa member sekelas lama. dia pun pensyarah sama macam saya. bercerita update pasal kehidupan sendiri dan masalah betapa biadapnya pelajar zaman sekarang ini. dia buka cerita perihal kehidupan romantiknya hambar dan mak dia bising suh kawin. Si Ciwawa nie tak ada lah gemuk sangat di mata saya, dia ni berlemak sikit dan buatkan dia bertambah comel orangnya. Kata dia tak ada sape pun nak kan dia sebab dia gemuk. 
saya bagi cadangan "ko pergilah exercise, jogging apa... dengan badan ko ni kalau konsisten sebulan boleh kurus" 
dia jawab "dah.. aku amik kelas zumba" 
"habis kat kelas zumba ko tu tak kan x de sorang dua kot tersangkut, cubalah mengorat"
"masalahnya tempat zumba aku tu semua perempuan.."
menatang apa zumba pun saya tak pasti. Ciwawa terangkan katanya sejenis joget2 campur aerobic.
"tu la ko.. silap! patutnya ko pergi gym. kat gym tu mesti ada dua tiga abang katang badan besi. sambil exercise sambil ko usha-usha cari jodoh. 2 in 1. konsep premix. macam kopi. siapa tak suka premix kopi.. cepat dan sedap" 
perghh part cakap-cakap kosong bagi cadangan saya memang terer. ha ha. 
"macam ni la wa.. kita ni kerja dah ada, kereta dah beli, tahun depan in sha allah beli rumah, sekarang duk pulun nak kejar naik pangkat, nak sambung belajar lah konon... ko dah nampak ke mana hala tuju hidup masa hadapan..??"
dia mengerut dahi, diam, fikir 5 saat, dia jawab "tak"
"menuju kesunyian, apa susah ... nanti amik anak angkat atau bela sepuluh ekor kucing and hujung minggu buat aktiviti sukarelawan or kebajikan masyarakat. in sha allah tambah pahala dan kurang sunyi nye tu" 
terus Ciwawa menjerit datang terkam dan cekik leher saya "aku tak nak!!!!! ko sorang2 sudah lah.."
"kah kah kah..." puas hati saya, sakit perut duk gelak menyakat si Ciwawa ni. 


3. 
"eh awak ni..... jalan main redah je..tak nampak ke saya ni" dah banyak kali juga lah kalau dalam kelas kitchen student terlanggar saya. apa trend budak sekarang selain selfie mungkin berjalan letak mata simpan di bawah tapak kaki kot. 
"sorry cik.. saya tak nampak" sorry sorry sorry.. apa dia ingat saya ni minah saleh, tak pandai cakap melayu tak faham apa itu "maaf". ishhh. 
"nasib baik saya tak jatuh.. kalau saya jatuh macam mana?! dah laa saya tengah pregnant dua bulan ni" dengan nada tegas dan muka ketat serius nak mampus. pastu bunyi bising-bising kat belakang. saya buat tak tahu terus blah. 
"sorry cik, sorry cik, sorry.. sorry..." 
petang sikit, ada rakan sekerja datang jumpa saya 
"Karen... tadi ramai budak kelas aku duk sibuk tanya aku pasal ko?"
"pasal pa?"
"serius dorang tanya aku ko tu dah kahwin ke belum sebenarnya? ko tipu apa kat dorang haa?"
"dia jalan main langgar je aku, aku tipu lah kata aku ni tengah pregnant dua bulan, lepas ni kalau berjalan tu biar mereka berhati-hati sikit..... ha ha ha "
"ko tu kecik sangat..." 

Eleh. 



4. 

nampak simple tapi banyak benda kena buat. leceh. pastry is not my soul, not my forte but still need to learn. 



5. 

baiklah. back to work. have a nice life!




JADI ISTERI ORANG DAN KOMUNIKASI

1.
beban kerja orang bujang dengan orang kahwin ni berbeza sebenarnya. bila ada saja kerja dihujung minggu, pertandingan atau latihan, kerja perlu ke luar kawasan .. orang bujanglah pertama akan ditunding jari dan akan dipertanggungjawabkan. ya lah.. mereka yang bujang ni masa free nya terlebih melampau, baju suami tak perlu basuh makanan anak tak perlu dijaga jadi apa salahnya kerja-kerja lebih ni bagi orang bujang je.

" mak aishh.... awalnya ko nak balik karen, relax lerr baru pukul lima satu minit "
" ah ha sejak kebelakangan ni asyik balik lambat je.. suami aku kat rumah tu dah dua tiga hari menjeling lain macam aku nampak.. macam bagi hint nak kena cerai je aku ni, dia bising katanya kualiti dan kuantiti bersama keluarga makin kurang " tergopoh-gopoh ala poyo-poyo seorang isteri mithali saya jalan sambil pikul beg di belakang

itu jawapan saya fe-feeling menjadi isteri orang.

" ha ha ha ha " satu office gelak sakan dan sis D tambah " senget ko Karen!! "

2. 
satu group diwujudkan di facebook untuk kegunaan unit kursus saya. semua kakitangan join jadi member group 'kucingpanas' = hotkat = hotel katering. segala pertanyaan, jawapan dan masalah perihal kerja akan dibincang di sini. masih mengadakan meeting unit setiap bulan dan juga dijalankan perjumpaan unit secara kecil-kecilan setiap minggu.

10.30 am : ada orang add saya ke group watsapp unit. 10.32 am tanpa fikir panjang saya left group.

pastu dekat seminggu budak-budak unit saya bising pasal perihal saya left group. alahai...

"kenapa perlu create group watsapp unit sedangkan kita memang ada dan guna medium facebook. sedihkan zaman sekarang padahal kat office tu hari-hari jumpa bercakap, real meeting memang diadakan tapi masih tak cukup lagi, facebook plak..masih tak cukup lagi, pastu watsapp lah, twitter lah... macam semuanya tak pernah cukup tak pernah puas nak bercakap."

kalaulah kat group tu cakap perihal kerja semata-mata saya ok saya tak kesah nak join. masalah benda-benda peribadi dan perihal orang lain sibuk dipercakapkan. yang ni tak datang kerja amik mc jadi issue, yang ni lambat masuk kerja jadi issue, yang ni beli kereta baru jadi issue, macam-macam lah. cuba bayang kat office dah jumpa. dah cakap-cakap. balik rumah pastu masih mahu watsapp pukul 12, 1 malam masih nak bercakap lagi. keesokkannya pukul 8 jumpa lagi. memandangkan saya serumah dengan sharleena dia join group maka saya tahu.

sungguh menyedihkan dan begitu sunyi hidup ni, hari-hari pergi office bersosial dengan budak office, balik rumah nak berwatsapp bagai bersosial dengan budak office lagi?! alahai macam hidup sosial saya ni berpusing-pusing dikalangan budak office je. tak de orang lain ke hah!! ha ha ha. bersosial sorang-sorang sudah lah, kurang tahu cerita orang lain, kurang nak menilai orang, kurang peduli hal orang, kurang cakap, kurang dosa. mostly yang join group tu semua mak bapak orang. ingatkan bila jadi isteri suami ada anak ni mesti busy tak sempat nak bersosial watsapp bagai lepas waktu office. ye lah.. fokuskan keluarga. cara komunikasi bersosial sekarang makin kurang kualitinya tak perlu berjumpa di hadapan. jadi kejujuran itu ada diragui.

tadi. baru je tadi saya lepas meeting unit. ada akak cakap " weh ada gossip baru ..." saya mencelah " definisi gossip bersama maksud mengumpat, disebalik mengumpat tu besar tak dosanya  ..." semua terdiam. pastu dua tiga saat kemudian diorang gelak berjemaah. tiap kali saya nak serius mereka tak pernah nak paham.





urgghhh.. mungkin puncanya saya tak suka bersosial.

bukan.

di office saya bersosial sepenuhnya jadi bila lepas waktu office biar saya bersama dunia saya. jadi bila saya tak benarkan mereka masuk dalam dunia saya mereka kata " aku tak faham, karen tu memang pelik sungguh "

tup tup orang yang berlainan ideologi juga di labelkan pelik tak normal. saya abnormal sebab berseorangan, hanya yang 'berkumpulan' yang tampak normalnya.



3. 

you've got to get up every morning with a smile in your face,
and show the world all the love in your heart

la la la la



1 to 5

1.
minta maaf ini seharusnya insaf kesali dan tak akan buat lagi. tapi kalau buat lagi maksudnya macam daun keladi. ludah nasihat seratus kali tak reti-reti serap berubah mesti menipu buat lagi. dah jadi kebiasaan maka terbentuk peribadi sendiri. tabiat sejati. akhir kata.. minta maaf sejuta kali pun tiada guna lagi. kerna cara kau berjalan warna belang kau di badan sudah saya kenali dan lali. pehh.

2.
sepanjang perjalanan, saya rasa adalah dalam lapan minit sekali dia memaki hamun pemandu lain. lancau. lahanat. aku langgar kan. arghh bodoh. bangang. @##%&&*--. dan macam-macam lagi. ibarat dialah tuhan jalanan dan cara pemanduan dia paling betul. saya tak gemar naik kereta dengan pemandu mulut bising dan becok. rimas. rasa nak je buka pintu kereta terus tendang ke luar jalan biar digilis lori simen. tak kata saya tak pernah naik marah tak pernah maki orang. ada. dalam seminggu ada dua kali. kebanyakkannya dalam hati. paling teruk pun.. Shit!

jangan bising-bising boleh tak kalau memandu tu sebab saya ni jenis tidur sepanjang jalan. haishh. tidur sekarang susah nak senang macam dunia sekarang susah nak tenang.

3.
kita hidup ini tak boleh minta dunia berpusing ikut cara kita. kita yang kena berpusing ikut cara dunia. berpusing cara dunia mana sekali pun iman mesti ada dan harus berbalik kepada agama agar lepas berpusing sekali mana pun, hidup tiada terasa terhuyung-hayangnya.

4.
dah lama saya perasaan antara tabiat buruk saya kalau dalam tekanan selain tidur, berasap dan sental jamban dinding tandas ialah saya mesti mahu ke kedai buku. belek-belek buku. beli satu dua bawa balik walhal saya tahu bersepah buku dalam bilik yang baca separuh jalan. ini pembaziran. bila lihat buku tersusun elok saya sedar ke mana duit gaji saya labur pergi. haishh. not good. bertambah jumlah buku bertambah tekanan. ini sejenis pelarian. pelarian dari masalah. 4 jam paling lama saya melakukan aktiviti shopping buku di BBW lepas..kebetulan waktu itu memang tertekan. pusing-pusing, tengok-tengok, baca-baca sinopsis buku.. entah apa yang saya cari .. yang pasti itu sejenis pelarian.

semalam terbeli dua biji buku tentang sushi.

5.
kalau ke kedai kopi ada seorang budak pembancuh kopi mesti tahu apa yang saya mahu order. kadang-kadang kalau saya beratur ada dua tiga orang dihadapan. dia buatkan order saya dulu. menunjukkan memang kerap saya minum kopi situ. semalam budak pembancuh kopi budak baru.. Jadi dia agak pelik bila dengar apa yang saya order. Diulangnya dua kali .

"Tambah 2 shot espresso and less sugar. betul?"

Saya anggukkan kepala sambil angkat dua jari.

"kalau tambah 2 shot jadi total semua 4 shot dan kurang gula, betul?

"Yup" sambil beri senyuman hambar.

selepas siap saya pergi amik saya punya kopi dan budak pembuat kopi bertanyakan saya

"tak pahit ke rasanya?"

"pahit lagi kehidupan ini...dik" dalam hati je la saya kata .

"Taklah" saya jawab.






"You like your coffee like you like yourself. Cold and bitter."


Pehh.


JAM DAN SEMPURNA KEPEREMPUANAN


saya jenis perempuan yang suka pakai sesuatu untuk jangka masa yang lama. malah baju t-shirt masa tingkatan tiga, 2003 sampai sekarang saya masih pakai. sama juga kasut, saya pakai sampai lusuh, buruk atau rosak. kasut sekarang saya asyik di persendakan oleh rakan sekerja.
"kau tak de kasut lain ke? aku tengok kasut ke kitchen yang ni, masuk office yang ni, haa .. pastu pergi jalan-jalan dengan aku ni pun yang ni... macam x de duit sangat kau ni!?"
"kaya miskin seseorang bukan bergantung pada berapa pasang kasut dia ada... ini semua berserdahana dan ikut keselesaan. lagi satu kasut ni pun aku buat pi tandas dan pasar juga. ha ha ha" 
kadang-kadang saya tak faham macam mana orang jenis ada kasut pelbagai pasang. selipar jalan lain. selipar ke pasar lain. kasut berjalan lain. kasut ke majlis kahwin lain. masa belajar dulu ada member jenis gila kasut. kasut hak milik dia sahaja dah nak dekat 20 pasang kat rumah. memang gila. tapi yang pakai nya saya tengok yang warna coklat tu je. yang lain buat perhiasan buang duit janji nafsu puas je kot masa membeli.

kalau baju kasut ada banyak sangat pun mesti pening bila nak pilih pakai yang mana untuk match yang mana. sekali lagi buang masa. memiliki banyak pasang baju dan kasut buat saya rasa bertambah dosa. bendanya ada dalam almari tapi dalam enam bulan sekali pakai. rasa berdosa sangat... jadi sebelum nak beli yang baru saya pastikan saya lepaskan yang lama yang mana tak pakai. sedekah bagi je kat sesiapa je. disebabkan sifat saya x berapa nak shopping memiliki pelbagai baju, tudung atau kasut.. sharleena labelkan keperempuanan saya tak sempurna. perghhh..

untuk jam tangan sekarang.. saya pakai dari tahun 2009 hingga sekarang. tak pernah tukar yang lain, hanya ada satu. lagi satu saya ini jenis sentiasa pakai jam. s.e.n.t.i.a.s.a. makan, mandi, tidur, keje sentiasa pakai. melainkan ketika nak handle kitchen jika kena demo sesuatu yang perlu gaul pakai tangan. kalau tak pakai jam saya jadi resah semacam. ibarat senggugut campur sembelit. memang rasa tak selesa dan sengsara.

memandangkan saya seorang kidal jadi pakai jam sebelah kanan. lagi satu saya jenis pakai kepala jam di belakang pergelangan tangan bukan di atas. saya tak tahu mengapa tapi macam tu lah cara saya pakai jam, amoi kedai jam kata itu tak bagus nanti cermin jam cepat calar. untuk sekian lama, minggu lepas saya pergi beli jam baru. mula-mula mengopi di kedai kopi dengan sharleena. pastu kami berpecah, sharleena ke mc'd saya ke kedai jam.

ada dua pilihan. satu yang jenis kulit satu jenis metal. pada mulanya mahu tukar selera, tukar kepada yang lain, tali berkulit. yang kulit tu memang lawa. brand pun superb sesuai dengan orang muda macam saya ni. yang metal kalau ikutkan brand sesuai untuk orang golongan 40 an je. tapi ikutkan fungsi yang tali metal lah yang superb. lagi satu kalau mengenangkan balik saya ni jenis mandi laut pun tak tanggal jam..jadi  terpaksa pilih yang metal watch band. itu lebih praktikal.

beberapa minit kemudiaan sharleena datang.
"lahh..tak siap lagi kau membeli. gila lama...."
saya masih lagi keliru mana satu mahu buat pilihan. ya.. dekat sejam.
"first time aku tengok sifat keperempuan kau ni keluar menyerlah... bingung buat keputusan dalam aktiviti membeli-belah.. perempuan sangat nampak. ha ha ha "
dengan gelak setan dia tu memang persis dah macam kembar siam setan dah saya nampak. eleh........
"ah ha...ini kau baru nampak aku nak pilih jam.. itu kau tak tengok lagi bila aku pilih teman mengawan..perghh.. terus perempuan sempurna wala wehh.."












PAHIT HATI BUKAN KOPI

Ada pelajar masuk hospital gara-gara perut sakit sebab ada cebisan tisu kapas dari surgeri apendiks tahun lepas terlekat di usus. Oleh kerana rakan sekerja aka senior atau dikenali Encik Beruang selalu memberi komen tentang saya mengatakan saya tiada 'tanggungjawab sosial'.

Salah.

Untuk membuktikan dalil Encik Beruang tersasar lalu saya pergi melawat pelajar di hospital dengan erti kata mahu tunaikan kebajikan sosial saya. Usai sampai di hospital, ibubapa pun ada bersama, saya salam dengan ibunya sambil pelajar saya memperkenalkan saya pada ibubapanya "ma abah inilah... lecturer aina"

Erk...reaksi mereka. Saya angguk sambil beri senyuman paling professional, sopan dan tampak sepenuhnya menawan matang. Borak 5 hingga 15 minit tanya perihal pembedahan.

Ya ya ya. Bla bla bla bla.

Datanglah sekumpulan ahli keluarga pelajar saya. Mungkin sepupu sepapat, mak bapa saudara, kakak abang ipar dan saudara mara para para para. Adalah beberapa mak cik. Sekali lagi lagi aina memperkenalkan saya pada ahli saudara mara para para paranya.

" Mak cik Pah... ini pensyarah aina "

Ya buat kali kedua saya angguk sambil beri senyuman paling professional, sopan dan tampak sepenuhnya menawan matang. Satu, dua, tiga ... saya tunggu reaksinya

"Laa...iye ke?? kecik sangat pensyarahnya, kecik dari aina. Ingatkan budak sekelas aina" 

Pahit saya telan, manis saya tunjukkan. Haisshh.

Selesai urusan melawat dan melaksanakan kebajikan sosial terus saya ke kedai kopi kerna pada saat ini saya pasti dua ratus peratus badan saya wajib kena telan caffeine.

Kiri kanan saya tak peduli, parking luar kotak parking, tepat depan muka pintu kedai kopi terus terjah kaunter mahu buat pesanan.

"Selamat datang, mahu order apa dik? "

Lagi buat kali ketiga saya angguk sambil beri senyuman paling professional, sopan dan tampak sepenuhnya menawan matang. Satu, dua, tiga tarik nafas saya kata dengan nada jelas terang dan muka bersahaja

" dik.. saya ini dah tua, bagi kakak caramel frappucino with extra two shot espresso and less sweet please.... terima kasih "

Adik kedai kopi tu bulatkan mata macam tak percaya. Saya sengih kecilkan mata untuk mudah hadam apa pahit rasanya lalu adik kedai kopi pun sengih sama. Pahit di hati terlebih pahit dari kopi rasanya.

Maaflah kakak ini makin tua makin kuat sentapnya. Ha ha ha. Sherleena kata rasa kopi saya ni ibarat minum air habuk rokok. Terlampau sedaplah tu. 

BLANK BLACK WORLD



I could listen to this all night long while close my eyes and laying in a darkened room until my mind completely blank and black. Goodnight world.

FORGET EVERYTHING

i walk

i think

think think think

conversation 
conversation with myself
Inside my head 

there is a question with no answer


stop! i stop to think

then....i walk


walk walk walk

as 

i see a lot

and 

i capture whatever image in front of me 


in order to ...................










HIS PURPLE BAJU MELAYU

for the past two days i've been wearing his baju melayu to bed. I miss him. Al fatihah to my beloved oldman and all the passengers in #mh370.

May Allah bless their soul.

maaf tuhan...hanya untuk ini malam... saya janji tuhan.. hanya ini malam .. biarkan saya menangis. sikit sahaja. orang kata jangan lebih melampau nanti orang  disana sengsara. sebelum terlampau saya akan henti.




satu, dua, tiga, empat,




dua ratus empat puluh..



iya ...saya berhenti. terus saya melakar di atas kertas contengan agar memori kehidupan lampau bersama oldman berhenti putar tayang dalam kepala ini . betullah kata murakami "memories warm you up from the inside but they also tear you apart"

saya sangka kalau saya sibuk tentu sayu itu hilang tak akan timbul kembali. sangka saya itu salah.


KITCHEN, RUN AND DISEASE.

1.
orang kata, perempuan belajar tinggi-tinggi pun akhirnya di ceruk dapur juga. betullah tu. belajar di ceruk dapur, kerja di ceruk dapur. belajar tingi-tinggi pun akhirnya diceruk dapur juga saya berada. bosan. jadi di rumah saya haramkan sentuh periuk kuali pisau jangan jejak kaki ke dapur. Huh! jangan haraplah lah.. macamlah kat rumah tu ada orang gaji. kena jejak ke dapur juga. kerja macam saya ni kadang-kadang terpaksa stay di kitchen sampai 1 - 2 pagi. Sabtu ahad pun keje. Ni dah 2 minggu berturut-turut terpaksa kerja hujung minggu. Lebih-lebih lagi ada event atau training budak untuk competition. Penat tak boleh cakap. Penat lain macam. Tapi saya pasti penat orang kerja di hotel line lagi hebat. Saya pernah merasa masa industry training dulu. Syukur doa orang tua makbul maka jadilah saya sekarang seorang pendidik. Mendidik di dapur. 

Tangan pun tak ada rupa macam perempuan ayu-ayu macam puteri. Pelbagai cop koleksi saya kumpul. Kena pisau. Kena pot panas. Kena oven. Bila mandi mula pedih-pedih terasa baru perasan ada luka. Kadang-kadang bila mandi, entah mana-mana lebam tiba-tiba saya dapat. Betis. Peha. Kaki. Pada mulanya saya syak ada jin iblis setan yang gigit. Ha ha ha. Padahal masa buat kerja jalan macam orang gila main langgar semua meja kerusi bagai. 





2.
kalau tak ada di rumah maka  di pejabat tak pun di kitchen - bengkel buat food eksperimen. kalau tak kerja saya kemas rumah, tidur, baca buku, berkebun meragut rumput, keluar berbasikal, melukis sambil layan lagu, melayan movie iran perancis dan pelbagai dan ada beberapa projek lagi seperti menconteng di cover floor lamp. tak pernah siap-siap. 

dalam kepala ni macam-macam benda nak buat. lepas ni nak belajar menjahit, nak buat perabot sendiri, belajar berenang, belajar piano, belajar bahasa german dan memperkukuhkan france, mendaki bukit gunung masuk hutan. apa-apa pun dalam hidup ini selain wajib saya ke mekah, saya akan pastikan saya tiba di tibet. ho ho ho.

member tanya "yang kau buzy-buzykan diri dengan bende ni semua untuk apa sebenarnya?"

"untuk lari dari kehidupan.. Dan aku rindu ayah sebenarnya"

member satu sekolah cakap.... "kau tak payah beria sangatlah buat-buat buzy dengan aktiviti kau tu... lebih baik kau buzy cari calon laki. kau tu dah tua!"

mak oihhh..menusuk ke ginjal statementnya. baru-baru ni pun budak office dah mula kaitkan saya dengan perihal jodoh. kamonlah... baru 27. Akak sorang kat office ni umur 36, tak kahwin lagi..tapi saya tengok dia ok-ok je. Masalahnya i'm not a good lover. I mess up. love? i prefer keep it to myself. I'm scared.

sherleena pernah mengeluh "entahlah, aku tak tahu laa karen... macam mana lah suami kau nanti... siapa lah agaknya" 

ha ha ha... nampak sangat saya seorang susah nak di handle.

"relax wei.. by 30..aku grab je mana-mana laki yang ada depan mata... kalau hati tetap kaku takut.. mungkin aku amik anak angkat je..."










3. 
bermesej dengan pensyarah perihal yang tiada kaitan dengan pembelajaran atau pun masalah peribadi adalah sesuatu yang agak absurd. dulu ketika saya seorang pelajar.. tiada saya mesej lewat malam dengan pensyarah tiada tanya perihal "buat apa tuu?" "dah makan belum?". Ya, saya seorang pelajar tiada mesra.  

ke saya seorang yang tak friendly.. cikgu anti mesra. lagi pelik yang bermesej tu adalah pelajar berlainan jantina. lagi lagi lagi pelik kalau yang bermesej tu sama jantina. apa nak cakap.. dunia nak kiamat, homoseksual merata-rata. dulu masa belajar pensyarah saya adalah seorang gay. saya sentiasa berdoa agar Allah buka pintu hatinya dan diberi pentunjuk hidayah kepadanya.. amin. Arwah oldman kata... Seorang pelajar selain menuntut ilmu dengan cikgunya, dia harus mendoakan kebaikkan kesejahteraan untuk cikgunya. 

kalangan member sekelas pun ada yang gay. bende homoseksual ni tak heran sangat dalam jurusan saya. ramai. belajar pandai tapi seorang gay dan its ok. Kata mereka. Saya kata ini gay yang berilmiah and its not okay. haha

sebelum ni, ada seorang pelajar perempuan pada mulanya mesej luah masalah keluarga. sebagai cikgu saya kena bagi respond bagi nasihat takut terpesong jalan. tup -tup lama kemudian makin kerap mesej benda tak berkaitan dan saya tak layan. bila marah dalam kelas. di hantar mesej sedih akan berubah merayu minta maaf macam seorang kekasih. Cara dia bermesej tu agak pelik rasanya. Minta maaf tak perlu, penyesalan tak perlu yang penting perubahan. To reply her nonsense mssge.. Jangan! Nanti kan makin menjadi-jadi. what!? geli bukan! shit. Alah... dulu masa saya belajar berdozen di marah maki oleh pensyarah..tapi tak adalah pula msj scara personally to say sorry. Janji tahu salah dan berubah. Anak-anak didik sekalian.. Less drama please. 

saya siasat pasal budak perempuan ni dengan rakan sekelasnya. rupa-rupanya sebelum ni pun dia pernah mesej pelik-pelik. mesej sayang rindu kat budak perempuan lain. katanya kalau sehari tak tengok aweks ni rindu rasanya. masya allah. patutlah tiada orang berkawan dengan dia dalam kelas. kalau pertama kali pandang budak ni.. nampak normal manis bertudung. tapi yang sebenarnya... tuhan saja tahu. memandangkan.. pelajar dalam kelas ada jenis lelaki patah perempuan keras lain macam dan walaupun saya sendiri bukan jenis banyak ilmu agamanya tapi wajib dalam kelas saya mesti tegaskan perihal homos adalah haram.

dipendekkan cerita saya ambil keputusan face to face nasihatkan dia. harap apa yang saya nasihat masuk dalam hatinya dan berubah. 

homo??... i pray to Allah... this sick world sick disease ...hopefully it will not happens to my future child,  future husband.. maybe. And future me. 

well kids... unfortunately i'm not easy, i'm strict and straight. as long as you re my student ...so you are not my taste. 

4.
penutup bulan februari. jumpa lagi tak tentu bila.