ANAK YANG KEMATIAN AYAH ITU, TIADA REDHA, TUHAN MURKA, SUDAH PUN GILA

Tak pernah saya ketahui rupanya kat dunia ini ada orang riang ria melompat gembira bila lihat di atas kesedihan orang lain. Apa?! sungguh gila. Saya bukan saja lihat malah dengar sahaja derita orang lain saya bertambah hiba. Tapi kali ini berbeza, buat pertama kali saya jumpa manusia macam ni, sumpah! berjuta-juta perasaan sayu mengandung dalam jiwa saya sekarang ini. 

Perasaan saya diatas kematian ayah saya engkau anggap itu melucukan. Perasaan kesedihan saya itu boleh engkau gelakkan ejekkan tapi disebalik semua ini, "kematian ayah saya itu bukan jenaka sebenarnya." Ayah saya meninggal baru 4 bulan lebih bukan 40 bulan yang lampau. Walaupun saya beraksi biasa di siang hari di pejabat tidak bermakna saya dah lupa ayah sudah tiada. Saya beraksi biasa sebab itu cara saya kumpulkan kekuatan. Semangat saya bina, kesedihan saya pendam, dalam sekelip mata engkau ranap hancurkan. 

Apa hidup engkau bertambah-tambah gembira bila lihat saya menangis sakan? Kenapa perlu pertikaikan di atas saya beraksi biasa hanya kelihatan gembira saja? kenapa? adakah saya patut murung sedih memanjang di depan engkau? adakah saya patut diam seribu meleleh air mata darah di depan engkau?? 

Mungkin dimata mulia engkau tu melihat saya tengah sempurna bahagia sekarang. Sedangkan sepanjang hayat dalam hidup ini... inilah saat saya dalam keadaan 'perfectly pathetic' dan tahap tahan habis-habisan berjuang. Sampaikan gambar oldman dalam telefon bimbit saya tak ada kekuatan nak lihat tekan button next picture. Aptah lagi pulang ke rumah halaman sana malah mak pun pindah dari sana. Kadang-kadang saya masih lagi dalam pelarian penafian tentang ini semua, pura-pura berfantasi oldman ada dirumah sekarang tengah baca surat khabar dengan kaca matanya di ruang tamu. Pura-pura berfantasi oldman masih ada disana, tiap-tiap petang siram pokok bunganya. 

Tipu!!
Ini semua tipu!!
Ayah dah tiada!! dah tiada Karen!!

Heyy...mahu lihat saya dalam keadaan menyedihkan separa gila hampir mahu lesap iman.... lihatlah bila malam sebelum saya tidur. Dibawah bantal dalam selimut, tersedu-sedu saya tahan menangis tapi akhirnya air mata saya mengalir tiada henti, sebak dada, sedih dan rindu teramat, meraung-raung memanggil orang mati, menangis lagi dan lagi dan lagi sampai lebam mata sakit kepala. Iya.. saya tewas pada emosi. Jika masyarakat melihat keadaan saya ini, mereka akan tafsir saya separa melayang akal hampir hilang iman sudah lupa Tuhan. Orang yang tiada redha? bukan! saya hanya sedih dan rindu terlampau pada yang mati sahaja. 

Betapa teruk keadaannya... saya tahu saya pasti diperhujung seisi gila meroyan ini tentu ada suara bisikan di hati yang akan menyedarkan saya 'istighfar Karen...ingat Tuhan'. Jadi kebanyakkan malam selepas meroyan dengan hati berkumat-kamit beristighfar mohon tenang dan keampunan dari Tuhan... lalu terus saya lena ke alam mimpi hitam kosong legam. 

Keesokkan, bangun pagi, dalam doa seisi subuh saya mengemis kekuatan dari Tuhan, pandang langit biru, terima kasih Tuhan, terus pergi kerja dengan senyuman. Biarpun paslu, tapi itu menunjukkan saya bukan lemah. Saya pejuang. 

Keadaan meroyan gila ini patutkah saya pamer pada lalat kebanyakkan macam engkau. Patutkah? Sudah tentu tak patut pasti bertebar-tebar fitnah dalam masyarakat mengatakan 'anak yang baru kematian ayah itu, tiada redha, tuhan murka, sudah pun gila, sungguh kasihan'. Hurmm...mungkin ini akan terjadi dan mungkin yang akan tabur fitnah itu lalat kebanyakkan macam engkau. Apa-apa pun, keep your damn pity to yourself, i dont need it!! and to oo Allah my dear lord, i need strength. 

Lagi satu, engkau bukan orang penting dalam hidup saya. Jadi segala sedih suram hidup saya hanya orang yang penting saja ketahui. Macam Allah. Macam Tuhan. Hanya Dia ketahui semua rahsia sedih saya. Ya.. Dia penting bagi saya dan ini buatkan Dia sungguh istimewa. Dan engkau hanyalah orang kebanyakkan sahaja, eh bukan!...hanya lalat kebanyakkan. Jadi tak perlu tahu semua..buat semak buat bising sahaja dan tiada istimewa. 

I wont forgive you... No! i should forgive you. Yes! i should forgive you. But for the rest of my life i wont forget this. 

Maaf engkau tu.. simpan saja. Usah perlu merayu pinta sudah tentu saya tunaikan saja. Kata-kata kau tu dah terlanjur, diundurkan kembali pun tak ada guna. Ayah dah pergi, maaf engkau sejuta kali pun tak akan buat dia hidup kembali. 

I'm easily to forgive but hardly to forget. In the end.... 

Saya doakan moga Allah panjangkan umur mak ayah engkau agar engkau tak akan rasa sengsara dengan apa yang saya rasa sekarang dan saya berdoa moga hidup engkau berbahagia sampai mati. 

Tak!

Saya nak berdoa macam ni sebenarnya;

Saya doakan moga mak ayah engkau tak akan mati maka engkau berbahagia sampai mati.

Humphh!